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April 2016 
Controlled Import Permit 

____________________________________________________________________________________ 

Q. What is a CIP?  
A. A controlled import permit or CIP is the permit type authorizing the importation of prohibited 
or restricted plant taxa. The application for a CIP is designated “PPQ Form 588”.  

Q. What plants are covered under a PPQ Form 588 CIP?  
A. Plants and plant parts that are prohibited or restricted from entering into the United States. 
To determine if you require a CIP permit, check the plant taxa in the Plants for Planting Manual.  

Q. Why is my Departmental Permit now called a CIP?  
A. Departmental Permits were changed to Controlled Import Permits (CIP) when the CIP rule 
went into effect on June 3, 2013. When your Departmental Permit expires it will be reissued as 
a CIP. The CIP rule is found in the Code of Federal Regulations (CFR) at 7 CFR 319.6. 

Q. Do I need to apply for a CIP permit if the item is NOT prohibited?  
A. No. If a plant taxa is admissible you would typically use a PPQ Form 587 application.  View 
the Plants and Plant Products Permits web page for information.  Please note, a phytosanitary 
certificate may also be required.  

Q. What is the turnaround time to process a controlled import permit (CIP) application? 
A. The time to process an application depnds on various factors including the number of 
applications in the queue, the application completion status, the imports intended use, if the 
material will be destroyed or released, if a containment inspection is required, the condition of 
your containment facility, the pest risk, the country/commodity combination, and whether prior 
permit exist. Upon evaluation of your facility, we may determine that you need to perform 
upgrades in order to be an approved containment facility; if this is the case, an inspector will 
inspect your facility after the upgrades are performed. This could cause delays in the processing 
time. Most applications that provide sufficient information can take 30 to 45 days, as the 
complexity of the import increases and with the need for additional clarification and information 
the processing time can be extended to 120 days or longer. We make every attempt to 
thoroughly understand the considerations for CIP request to ensure pest risk reduction and 
meeting the requests of the importer. 

Q. How long is a CIP permit valid?   
A. CIPs initially issued to an applicant are valid for a period of one year. Prior to the expiration of 
a CIP and if permit conditions are not violated, the permittee may request an expiring permit to 
be renewed for up to an additional two years.  

https://www.aphis.usda.gov/aphis/resources/permits/sa_plants/ct_ppq_epermits
https://www.aphis.usda.gov/import_export/plants/manuals/ports/downloads/plants_for_planting.pdf
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/permits/plants-and-plant-products-permits
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Q. Do I need a phytosanitary certificate for CIP imports?   
A. A phytosanitary certificate is not required for plant material imported with a CIP. 

Q. How much does a CIP cost?   
A. There is no charge to obtain a CIP.  

Q. How do I renew or amend a CIP?   
A. PPQ permits may be renewed from three months prior to the permit expiration date through 
one month after the expiration date. Please note that if you are not eAuthenticated, you need to 
renew or request an amendment with a paper application.  We strongly encourage permit 
holders to get eAuthenticated in order to better manage their permit renewals and amendments. 

Q. What type of permit do I need to import plant material that requires post-entry 
quarantine (PEQ)?   
A. For postentry quarantine imports use a PPQ546 application. Please note that some former 
PEQ plant taxa/country combinations were affected by the NAPPRA rule, and can no longer be 
imported as PEQ. If the plant taxa/country is listed as prohibited by NAPPRA, you would need 
to submit a PPQ Form 588 application. 

Q. Can I hand-carry plant material imported with a CIP permit? Can someone else use my 
hand-carry permit?  
A. Hand carry requests are evaluated and granted based on permit managers discretion.  Hand 
carry events require import pre-notification and notification of passport information and travel 
itinerary prior to arrival.  The permit holder may authorize alternate individual to hand carry this 
material.  The alternate person’s name must be listed on the permit.  The plant material must be 
inspected at a port of entry with a plant inspection station and be transported directly to the 
permit holder’s address. 
 
Q. If I have proof that my plants are not infected – can I import?   
A. Any importation of prohibited plant material intended for planting will require a CIP, All 
imported plants are subject to testing/inspection for pathogens and plant pest of concern to the 
US. 
 
Q. I have a screen house to prevent infestation – Will this provide sufficient containment 
to maintain imported plan material?   
A. A screenhouse and any other containment facility designated to maintain plant material while 
under the quarantine processing needs to meet containment requirements and be approved by 
APHIS inspectors as being adequate to contain any potential pest/pathogen movement into the 
US environment. 
 
 

https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/permits/plants-and-plant-products-permits/plants-for-planting/ct_nappra
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/pis/ct_plant_inspection_stations


Page 3 of 3 
 

Q. Can I distribute/share the material I imported under a CIP with a different 
laboratory/organization?   
A. Plant material imported under a CIP, must not be moved or distributed to another person 
without prior written permission from our PPQ office. In order to obtain permission, both you and 
the recipient of the material needs valid permits for the same plant taxa/origins/plant parts. Also 
both permits need a condition allowing distribution.     
 
Q. I am a graduate student. Can I obtain a CIP?   
A.  Permit applicants must be in a position to safeguard and assume responsibility for the 
containment of the regulated article (7CFR 319.7-2). Graduate students typically do not 
oversight the containment facility and cannot guarantee acceptable safeguards are maintained. 
A responsible person such as the major professor, principal investigator, greenhouse manager, 
supervisor of the production area who is responsible for required quarantine measures of the 
facility must be identified. 
 
Q. Do I need a permit for herbarium specimens?  
A. Yes, a PPQ Form 588 permit is required for prohibited taxa including those that are unknown 
to science. For admissible plant taxa (see the Plants for Planting Manual) typically PPQ Form 
587 is required for importation.  See the Plants and Plant Products Permits Web page for the list 
of permits.   
 

 

https://www.aphis.usda.gov/import_export/plants/manuals/ports/downloads/plants_for_planting.pdf
https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/planthealth/import-information/permits/plants-and-plant-products-permits

