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Dr. a: 
New Zealand Institute for Plant and Food Research Ltd 

Re: APHIS confirmation of the regulatory status of B offspring derived from 
genetically engineered (GE) plants using the centrornere-mediated chromosome 
elimination (CCE) technique. 

Dear Dr. a: 

Thank you for your inquiry on January 27, 2011 to Michael Gregoire at APHIS BRS. 

As described in your letter, centromere-mediated chromosome elimination (CCE) is a 
novel breeding method used to accelerate f3 breeding. In CCE, the genetically­
engineered (GE) parent is engineered in such a way that the heritability of the 
chromosomes of the GE parent is eliminated, and the resulting improved B varieties 
do not contain any GE material. 

APHIS regulates certain genetically engineered organisms which are, or have the 
potential to be plant pests. Regulations for genetically engineered organisms that have 
the potential to be plant pests, under the Plant Protection Act, are codified at 7 CFR part 
340, "Introduction of Organisms and Products Altered or Produced Through Genetic 
Engineering Which Are Plant Pests or Which There Is Reason To Believe Are Plant 
Pests." Under the provisions of these regulations, a genetically engineered (GE) 
organism is deemed a regulated aiticle if it has been genetically engineered from a donor 
organism, recipient organism, or vector or vector agent listed in §340.2 and the listed 
organism meets the definition of "plant pest" or is an unclassified organism and/or an 
organism whose classification is unknown, or if the Administrator determines that the GE 
organism is a plant pest or has reason to believe is a plant pest. 

APHIS has evaluated the description of the CCE B breeding system described in your 
inquiry of January 27, 201 J. As described, the resulting B offspring will not contain 
inserted GE material. Furthennore, routine phenotypic and molecular analyses can 
confirm that the B offspring developed by using the CCE technique do not contain 
inserted genetic material. 

As described in your January 27, 2011 letter, APHlS does not consider the B progeny 
created via CCE to be regulated articles. However, please be aware that accidental 
release of plants that do contain inserted GE material may be a violation of our 
regulations. We encourage Plant and Food Research to continue to use both phenotypic 
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and molecular analyses to confirm the end products of CCE do not contain inserted GE 
material from the GE parent. 

Please be advised that progeny of CCE may still be subject to other applicable regulatory 
authorities in the United States, such as EPA and FDA. 

Sincerely, 

~c~ 
Michael C. Gregoire 
Deputy Adrrunistrator 
Biotechnology Regulatory Services 


